Vinåret 2008 på Backagården-en utmaning för vinmakaren

Druvan Schyler en lynnig sort som kväver allt av vinmakaren
Druvan Schyler en lynnig sort som kväver allt av vinmakaren
I väntan på skörden
I väntan på skörden
Det finns även en mindre mängd gröna druvor som vinifieras tillsammans med de blåa druvorna
Det finns även en mindre mängd gröna druvor som vinifieras tillsammans med de blåa druvorna
Visst är den vackert där den hänger
Visst är den vackert där den hänger
Nu är det dags för plockning
Nu är det dags för plockning
För detta behövs "apliknande" plockare. Höjderna är mellan 4-6 meter.
För detta behövs "apliknande" plockare. Höjderna är mellan 4-6 meter.
Vi plockar druvorna i dessa lådor i väntan på avskälkning och krossning
Vi plockar druvorna i dessa lådor i väntan på avskälkning och krossning
Avskälkning och krossning görs med denna maskin.
Avskälkning och krossning görs med denna maskin.
Innan dess ska mögeldrabbade klasar sorteras bort. Dåliga druvor påverkar slutresultatet negativ.
Innan dess ska mögeldrabbade klasar sorteras bort. Dåliga druvor påverkar slutresultatet negativ.
Den krossade druvmassan hamnar i jäskar på ca 200 liter.
Den krossade druvmassan hamnar i jäskar på ca 200 liter.
Efter detta moment kan vinmakaren pusta ut för några dagar. Innan dess har prover tagits för att fastställa sockerhalten och justeras vid behov
Efter detta moment kan vinmakaren pusta ut för några dagar. Innan dess har prover tagits för att fastställa sockerhalten och justeras vid behov
Den s.k. macerationen kommer igång.
Det innebär att jästsvamparna omvandlar sockret i massan till alkohol och kolsyra. Här utlakas även färgämnet Önin, som ger vinet den vackra röda färgen
Den s.k. macerationen kommer igång. Det innebär att jästsvamparna omvandlar sockret i massan till alkohol och kolsyra. Här utlakas även färgämnet Önin, som ger vinet den vackra röda färgen
Efter ett antal dagar (vinmakaren bestämmer med sin erfarenhet) pressas druvmassan försiktigt
Efter ett antal dagar (vinmakaren bestämmer med sin erfarenhet) pressas druvmassan försiktigt
Ett spännande ögonblick
Ett spännande ögonblick
Och arbetsamt
Och arbetsamt
Vinpressen i närbild. 
Det finns bättre vinpressar, som behandlar druvmassan skonsammare
Vinpressen i närbild. Det finns bättre vinpressar, som behandlar druvmassan skonsammare
Druvmusten har nu omvandlads till vin som hälls över till mindre kärl. Här tar klarningsprocessen vid. På Backagården sker det på ett naturligt sätt. Kemikalier är bannlysta här.
Druvmusten har nu omvandlads till vin som hälls över till mindre kärl. Här tar klarningsprocessen vid. På Backagården sker det på ett naturligt sätt. Kemikalier är bannlysta här.
Den färdiga produkten, ska nu mogna till sin fulländning.
Den färdiga produkten, ska nu mogna till sin fulländning.
Här i Fjärilsgårdens vinkällare mognar en del av Backagårdens viner till sin fulländning
Här i Fjärilsgårdens vinkällare mognar en del av Backagårdens viner till sin fulländning
Artikel i Österlen 360 grader om vintillverkning på Backagården
Artikel i Österlen 360 grader om vintillverkning på Backagården

Några moment vid vinproduktionen på Backagården. Det behövs många flinka fingrar för att skörda druvorna och sortera bort mögelangripna druvklasar.

Senaste kommentaren

20.10 | 12:15

smileymcintirejs22

06.10 | 20:03

Tack för ett jättetrevlig pratstund idag på ESPRESSO HOUSE i Ystad!
Italienare sommelier-kock från Matric Italgross ciao!

28.12 | 23:22

Hejsan Bernd.först jag vill tackar dig för hjälpen.det var jette snällt av dig när du visade mig väggen..andre det var mycket trevligt att träffa dig gott nytt

15.08 | 10:34

Hej!
Roligt att du besökte min hemsida och att du tyckte att den är intressant. Svaret på din fråga är att jag tyvärr inte kan göra det. mvh. Bernd

Dela den här sidan