Nu är 2010 års druvor på gång.

Nu är 2010 års druvor på gång.

Ett nytt spännande vinår är på gång

Hallå vinvänner!
Här kommer jag att undan för undan att rapportera i ord och bild, om vad som händer i vingården/växthuset på Backagården.
Titta in då och då!

Stockarna vaknade till liv för några veckor sedan och är i full gång mot blomning.

Nu gäller det att plocka fram kunskap och tålamod

😀Dagen har kommit, 2010 års skörd ska tas om hand.
Nu har druvorna mognat fram till den "nästan rätta" sockerkoncentrationen. Under vecka 37, måndag, tisdag och onsdag beslutade jag att druvorna skulle plockas. En oechslekontroll visade att sockerhalten låg på 75 grader. Det tycker jag är i minsta laget Jag hade gärna låtit dem hänga kvar ett par dagar till, men då hade risken för mögelangrepp ökat påtagligt. Eftersom druvorna blir odugliga för vinifiering till rosé-eller röd vin om de är angripna av mögel ville jag inte riskerar en längre hängningstid. Jag föredrar att chaptalisera (tillsätter socker) musten.
 Vi gick igenom varje låda på jakt efter mögel men hittade ingen, som tur var.
Nu ligger de krossade och avsstjälkade druvorna i sina kärl, där den primära jäsningen och färgurlakningen sker. Jag räknar med 12-14 dagar, allt beroende på temperaturen i utrymmet där jäskärlen står.


Tyvärr drabbades vi av en mycket ovanlig incident. När krossningsarbetet var avslutat och lokalen skulle rengöras hörde vi en ganska hård smäll. Ett av jäskärlen, innehållande ca 200 l krossade druvor, sprack i två delar och innehållet rann ut över golvet. Totalförlust, så klart, förargligt men 😮man måste gilla läget🙂

Nu har det gått 12 dagar sedan vi krossade druvorna. Måndagen den 27 september pressade vi druvmassan försiktigt. Den innehöll då en restsötma på 4 oechslegrader. Jag stoppade jäsningen då, eftersom jag gärna vill ha lite restsötma kvar. Det är, som jag nämnde tidigare, min "egen stil", eftersom sötma är både smak-och doftbärare. Då mildras alkoholens något dominanta smak och doft. Det är det som jag vill uppnå.Självklart har varje vinmakare friheten att designa vinet efter eget tycke och smak.

Återigen vill jag betona att jag inte använder s.k. vinkemikalier såsom svavel eller klorhaltiga rengöringsmedel vid hanteringen av vinet. Eftersom vinet innehåller både syra och alkohol är tillväxtklimatet av bakterier inte särskilt gynnsamt. Så frågan är, varför tillsätter många vinmakare kemikalier varje gång de hanterar sitt vin? Självklart måste man
i aktta renlighets- och hygienekrav, men kemikalier ????Jässtopp tillsätter jag, dock i små mängder
(för att stoppa jäsningen.)

Nu ligger Backagårdens unga vin på mindre behållare och jag hoppas att klarningsprocessen sätter igång d.v.s. att partiklar som finns i vinet sjunker till kärlets botten. För att den processen ska äga rum måste jäsningen ha upphört och kolsyran vara avlägsnad.
Alternarivet är filtrering, det är en snabbare process.
När vinet är kristallklart ska den tappas på flaska och inte plågas onödigt länge i tank eller damejeanne. Luftkudden som ligger som ett lock ovanpå vinet påskyndar oxidationen och förhindrar en positiv utveckling och mognad av det färdiga vinet.
 
Även i år blir det ett Rosévin, beroende på att druvsorten Schylér inte innehåller lika mycket önin (färgåmne) som andra druvor, trots druvornas djupblåa färg. Den franska druvan Pinot noir och dennes tyska syster Blauer Spätburgunder ger inte heller några djupröda viner. Det innebär dock inte, som många tolkar det, att vinerna är tunna och blaskiga.De ger tvärtemot en mycket angenäm smak och doft.  
Framförallt är det inte några s.k. huvudvärksviner, beroende på att de innehåller måttliga mängder taniner. 

Se bilderna i ALBUM VINÅRET 2010

😀Glädjande nyheter!!😀

Österlens vingårdspark Tygeå, som jag bistår med råd och dåd sedan 2008, placerade sig vid årets svenska vinbedömning i kategori "Diplomvin, godkänt med ros"
Glädjande för både vinbonden och undertecknad.


Besök  http://www.osterlens-vingardspark-tygea.se 
  

Om intresse finns kan ett studiebesök arrangeras
Maila eller ring 0708-191776 mig, så fixa jag det.

Senaste kommentaren

20.10 | 12:15

smileymcintirejs22

06.10 | 20:03

Tack för ett jättetrevlig pratstund idag på ESPRESSO HOUSE i Ystad!
Italienare sommelier-kock från Matric Italgross ciao!

28.12 | 23:22

Hejsan Bernd.först jag vill tackar dig för hjälpen.det var jette snällt av dig när du visade mig väggen..andre det var mycket trevligt att träffa dig gott nytt

15.08 | 10:34

Hej!
Roligt att du besökte min hemsida och att du tyckte att den är intressant. Svaret på din fråga är att jag tyvärr inte kan göra det. mvh. Bernd

Dela den här sidan