17. nov, 2011

Veterinär förbli vid din häst och andra djur

🤨Mycket måste man uppleva innan öronen trillar av. Senaste märklighet, som sker i det svenska vinets underbara värld toppas väl av, att en veterinär fått uppdraget att genomföra produktionskontrollen av vinhanteringen i Skåne. Vi vet att livsmedelsverket har ansvar för kontroll och besiktning av produktionslokaler samt övervakning av livsmedelshanteringen i landet. Därvidlag undantas inte vingårdarna som producerar vin för försäljning till allmänheten via Systembolaget. Det år självklart rätt och riktigt tycker jag. Uppdraget går till den lokala hälsoskyddsorganisationen att genomföra dessa kontroller. Och visst följer man anvisningar från Livsmedelsverket, men hur, och vem som genomför kontrollen, är knappast acceptabelt. I fallet som här beskrivs skickades en BESIKTNINGSVETERINÄR från Kristianstad till Ystad för att utföra kontrollen. Rimligtvis ligger skyldigheten att verkställa kontrollerna på Ystad - Österlens miljöförbund, eftersom gården ligger i Ystad kommun. Därtill hör att den utförts av en veterinär.

Veterinären från Kristianstad är säkert en duktig yrkesman på sitt område, men jag tvivlar på att hans yrkesgrupp har kunskaper och förståelse för vad som krävs för att ge sig in på området kontroll av vinberedning och vinhantering.  Man kan säkert lära sig regler och förordningar, men kunskap som krävs, lär man sig bara genom mångårig erfarenhet på området. Den är viktigt för att förstå varför vinmakaren gör vissa moment i processen just när han gör dem, och varför. Chaptalisering (tillsätter socker) är ett exempel. Att begära 48 timmars föranmälan till myndigheten innan det sker, är inte särskilt lämpligt. Frågan är hur man motiverar detta krav. Det finns med all säkerhet en massa förordningar som har hittats på av frenetiska men okunniga tjänstemän. Visst kan det vara så, att man sorterar vinberedning och köttbesiktning i samma kategori nämligen "LIVSMEDELSKONTROLL", men områdena är lika väsensskilda som äpplen och charkuterivaror. Veterinärer skall ägna sig åt besiktning av slaktade djur, att produktionslokaler är i föreskriven skick och framförallt att djurskyddslagarna iakttas. Där hör deras tjänster hemma. Det saknas ju resurser på detta område om man sätter tro till massmedia. Veterinärer är som klippta och skurna för sådana uppgifter. De är hemma på området, både i praktik och i lagstiftning.

Jag vill gärna åskådliggöra det orimliga i ovan beskrivna hantering av kontrollen.

Tänk dig följande scenario: Lastbilschaufförer och piloter, båda arbetar med transporter. Även om lastbilsföraren kan lära sig föreskrifterna om hur man taxar ut en jumbojet till startbanan, skulle ingen vettig människa komma på tanken att be honom att flyga planet till en destination någonstans i Europa.

Har man ingen behörig pilot som kan genomföra uppdraget står planet på marken tills man har hittat rätt person. I likhet med besiktningen av lokaler och kontroll av vinproduktion bör det finnas behöriga och kunniga inspektörer. Finns det inte dylika, bör man utbilda lämpliga personer. Det finns många kunniga vinexperter i landet, som kan sin sak, och som är villiga att lära sig byråkratiska riktlinjer som är nödvändiga för att säkerställa att lagar och förordningar följs. Det är också av största vikt att dessa förordningar utarbetas i samråd med svenska vinproducenter.

Vad säger svenska vinbönder om det ovan skildrade genomförandet av kontrollen? Antagligen ingenting, man finner sig i det som myndigheten har dikterat i denna fråga. Varför? Är man rädd att protester skulle kunna påverkar den olösta frågan om gårdsförsäljning negativt? Var lugn, ingenting kommer att hända i denna fråga, så länge EU- direktivet om konkurrenshinder står mot våra mesiga politikers krav om bibehållandet av Systembolagets monopol. Det finns inget parti i Sverige som står oinskränkt för införandet av gårdsförsäljning, hur lismigt och insmickrande de än hävdar motsatsen.

Så, Sveriges Vinodlare, ni har en mängd krav på er från 4-5 olika myndigheter, som tvingar er att göra stora investeringar i en osäker framtid. Ställ nu i gengäld ett tydligt och ett icke förhandlingsbart krav på livsmedelsverket att tillhandahåller kompetenta, kunniga och samtalsvilliga kontrollörer. Visa att ni är villiga att kräva er rätt på en just behandling.

🙂  Bernd

Kommentarer

maria

05.05.2012 19:22

Det var en otroligt dålig liknelse. Och uppenbarligen har du ingen aning om hur mycket livsmedelshygien som en veterinär lär sig under sin utbildning.

Bernd

30.05.2012 15:19

Jag vidhåller,även om V.har god kunskap i livsmedelshygien hör de inte hemma i vingårdssammanhang.Livsmedelsinspektöre kallar sig gärna felaktig för Veterinär.

Ulf Lennartsson

Det är minnsan ett konstigt sätt att verkställa kontroller.

19.11.2011 18:16

Senaste kommentaren

20.10 | 12:15

smileymcintirejs22

06.10 | 20:03

Tack för ett jättetrevlig pratstund idag på ESPRESSO HOUSE i Ystad!
Italienare sommelier-kock från Matric Italgross ciao!

28.12 | 23:22

Hejsan Bernd.först jag vill tackar dig för hjälpen.det var jette snällt av dig när du visade mig väggen..andre det var mycket trevligt att träffa dig gott nytt

15.08 | 10:34

Hej!
Roligt att du besökte min hemsida och att du tyckte att den är intressant. Svaret på din fråga är att jag tyvärr inte kan göra det. mvh. Bernd

Dela den här sidan