Kaj Nilsson på Österlens-Vingårdspark-Tygeå i sällskap med vinprovare från Alingsås på studiebesök

Kaj Nilsson på Österlens-Vingårdspark-Tygeå i sällskap med vinprovare från Alingsås på studiebesök

Jag hade den äran att arrangera en vinprovning på Fjärilsgården för en grupp vinprovare från Alingsås. Önskemålet var att prova svenska viner. Man önskade en s.k. helhetsupplevelse med en liten måltid i anslutning till provningen, och gärna övernattning på gångavstånd från Fjärilsgården. På morgon, lördag den 22 september gjordes ett studiebesök på Backagården, på Östra kustvägen, i närheten av Löderup, där man odlar druvor i växthus som ger ungefär 300 liter vin per år, vinifierade av undertecknad. Efter en massa frågor och svar i saken vintillverkning fortsatte vi till Österlens-Vingårdspark-Tygeå, som ligger i Ekesåkra alldeles i närheten av Sandhammarens fyr. Anläggningen gör verkligen skäl för sitt namn.

 Även här haglade det frågor och svar under fikarasten som ägaren Kaj Nilsson och hans hustru bjöd sällskapet på. Självklart kan man prata i timmar om ett fascinerande ämne som vinhanteringen ju faktisk är, men gruppen hade också bokat in ett besök på Åhus vingård innan hemresan skulle anträdas. Vinprovargruppen ville göra en annorlunda vinresa och man bestämde sig för att inte besöka de traditionella resemålen för vinälskare utan det skulle bli till det nya vinlandet Skåne.

 Till själva provningen hade jag införskaffad ett vitvin framställd av druvan SOLARIS producent Åhus vingård. Detta vin godkändes av gruppen, dock fick det inte något större beundran. ”Drickbart dock inte något vin av klass” som man kan förvänta sig av ett vin som kostar 225 kr per flaska tillades i omdömet när priset kom på tal. Detta vin blir ett ”en gångs val”, kund jag förstå under diskussionerna.

Som nummer två valde jag ett rosévin från Gutevin Hablingebo på Gotland. Omdömet blev liknande för detta vin. Ett altanvin, tveksamt om det passar särskilt bra till maten. Det är läskande och har en utpräglad doft och smak av jordgubbar. Någon ansåg att det påminde stark om jordgubbsvinet som finns att köpa i Tyskland. Priset ansågs också vara det enda som rangerade i toppklassnivå.

Vinet nummer tre blev ett rödvin. Hällåkra Rondo 2010. (224 kr flaskan) Detta vin bedömdes vara så dåligt att man inte ens tömde glasets innehåll (knappt en dl). Det fanns flera anledningar. Vinet var inte klar, helt ogenomskinligt, ingen kristallisk glans. En mängd olikfärgade partiklar fanns i vinet, som upplevdes ungefär som om man hade fått sand i munnen. Vinet hade buteljerats på halva vägen av sin fulländning, var en samstämmig bedömning. Vidare kommentarer om smaken och doften anser jag vara överflödiga. En annan sak som upplevdes stötande var att upplysningar på etiketten var vilseledande för konsumenten. Eftersom jag bestämde mig för att erbjuda mina gäster en provning av Rondovin förväntar jag mig att få produkten som jag har bestämd mig för. Den lilla etiketten på baksidan förkunnar dock att det finns en inblandning av ytterligare två olika druvsorter i vinet. Denna upplysning fanns inte på produktinformationen på Systembolagets sida och heller inte på producentens beskrivning. Även om detta tillåts ???? är det inte fair mot konsumenten, som ställs inför fullbordat faktum, att inte få den produkt som han har bestämd sig för. Sammanfattningsvis, flera viner av Hällåkra Rondo 2010 kaliber i handeln betyder dödsstöten för svenska viner. Ett vin som buteljeras på halva vägen av sin tillverkningsprocedur hör inte hemma på Systembolaget.

Till maten serverades två röda viner, en tysk DORNFELDER och en fransk PINOT NOIR. (prisklass 90 kr) ett medvetet val av undertecknad för att se den enorma klassskillnaden.

Deltagarna var mycket nöjda med sina upplevelser på Fjärilsgården och det nya vindistriktet Skåne. Att blir det nya vinlandet Sverige kväver en enorm skärpning av de inblandade. De etablerade vinländerna har stor och mångårig erfarenheter. Det gäller att komma upp till den  nivån, pris-och kvalitetsmässigt, var gruppens uppfattning.

Några ord om provningens upplägg.

Jag brukar inte blanda olika viner, i detta fall vit, rosé och röd. Men eftersom utbudet av svenska viner är mycket begränsade och gruppen önskade detta fick det bli så denna gång. Jag är inte heller vän av s.k. blindprovningar eftersom resultatet i de flersta fall blir vilda gissningar. Istället vill jag sprida kunskap i ämnet på ett roligt och underhållande sätt som bieffekt till vinets njutningar.

Inför själva provning en information till det som komma skall

Inför själva provning en information till det som komma skall

Kort diskussion efter avsmakning av det vita vinet

Kort diskussion efter avsmakning av det vita vinet

Rosé klart, lite diskussion efteråt

Rosé klart, lite diskussion efteråt

Några ord inför det röda Rondovinet

Några ord inför det röda Rondovinet

Efter detta följer en måltid bestående av oblandat kycklingsallad med tillbehör, ostbricka och ljuvliga röda viner från Frankrike och Tyskland

Efter detta följer en måltid bestående av oblandat kycklingsallad med tillbehör, ostbricka och ljuvliga röda viner från Frankrike och Tyskland

Senaste kommentaren

20.10 | 12:15

smileymcintirejs22

06.10 | 20:03

Tack för ett jättetrevlig pratstund idag på ESPRESSO HOUSE i Ystad!
Italienare sommelier-kock från Matric Italgross ciao!

28.12 | 23:22

Hejsan Bernd.först jag vill tackar dig för hjälpen.det var jette snällt av dig när du visade mig väggen..andre det var mycket trevligt att träffa dig gott nytt

15.08 | 10:34

Hej!
Roligt att du besökte min hemsida och att du tyckte att den är intressant. Svaret på din fråga är att jag tyvärr inte kan göra det. mvh. Bernd

Dela den här sidan